Tuesday, 16 January 2018

[Video GILIRAN KUAMUT DISERANG] Kerusi DAP paling bernilai, diikuti AMANAH dalam pembahagian kerusi PH, kata Politweet.

Selasa, 16 Januari 2018

Image result for Gambar kampung Kuamut


Kerusi DAP paling bernilai, diikuti AMANAH dalam pembahagian kerusi PH, kata Politweet

Kerusi DAP paling bernilai, diikuti AMANAH dalam pembahagian kerusi PH, kata Politweet
Politweet merumuskan, kerusi yang diperolehi oleh DAP dalam pembahagian kerusi Pakatan Harapan baru-baru paling baik diikuti oleh AMANAH.
Dalam laporan analisis firma pengkaji itu, 63% dari kerusi DAP adalah condong pembangkang manakala AMANAH 50% berbanding PKR (40%) manakala yang paling teruk adalah Bersatu iaitu 27%.
Ini bermakna, Bersatu mempunyai tugas paling besar untuk membolehkan PH menang dalam pilihan raya umum akan datang iaitu menukar pengundi dari menyokong Barisan Nasional (BN) kepada PH.
Kajian ini dibuat oleh Politweet selepas pembahagian kerusi diselesaikan oleh Konvensyen PH minggu lalu.
Melalui persetujuan itu, Bersatu akan bertanding 52 kerusi, PKR (51), DAP (35) manakala AMANAH (27).
Ramai penyokong AMANAH tidak berpuashati dengan pembahagian ini khasnya di Wilayah Persekutuan apabila mereka tidak mendapat sebarang kerusi untuk ditandingi dalam PRU 14 selepas kerusi Titiwangsa diserahkan kepada Bersatu.
Johor pula tidak berpuashati kerana mendapat hanya dua kerusi iaitu Pulai dan Parit Sulong sedangkan mereka menyasarkan kerusi Simpang Renggam.
DAP paling untung manakala Amanah dapat 50% kawasan yang sudah menyokong pembangkang.
Perak juga tidak berpuashati apabila mendapat empat kerusi sahaja iaitu Parit, Bukit Gantang, Parit Buntar dan Lumut dari 52 kerusi parlimen di negeri itu.
Berdasarkan kedudukan pengundian 2013, Politweet menjangkakan DAP akan mendapat paling banyak kerusi iaitu 31, PKR (28), Amanah (18) manakala PPBM (6).
Namun, jika ini berlaku bermakna, PH hanya mendapat 83 kerusi dan gagal membentuk kerajaan.
Untuk membolehkan PH membentuk kerajaan, PH perlu kenaikan 5 mata undi yang membolehkannya mendapat 115 kerusi dalam pertandingan satu lawan satu.
Jika ini berlaku, PKR diramalkan mendapat paling banyak kerusi iaitu 44, DAP (34), Amanah (22) dan Bersatu (17).
“Dalam pertandingan tiga penjuru antara PH dengan PAS dan BN, ia nampaknya akan menguntungkan BN.

 Sebelum ini, Presiden AMANAH, Mohamad Sabu berkata, walaupun partinya mendapat kerusi yang sedkit tetapi berkualiti.

“Kita akan menang semua,” kata Mohamad selepas pembahagian itu.
Pengarah Komunikasi AMANAH, Khalid Samad juga mempertahankan perundingan kerusi itu kerana ia adalah perngorbanan terbaik AMANAH untuk kepentingan PH.
Pensyarah kanan UTM, Dr Mazlan Ali pula memuji kehebatan para perunding kerusi AMANAH apabila berjaya mendapat kerusi Temerloh yang menjadi rebutan banyak parti dalam PH.
Malaysia Dateline.

1 comments:

Magda Love said...

Cerita pengalaman ku dulu waktu Di Singapura. Saya salah satu Tkw tidak punya kerja tetap disana. waktu itu saya dan suamiku di bawah agen tidak resmi Sampai sana. kebetulan suamiku buka internet dan temukan alamat di google
https://pesugihandanaghaib1.blogspot.co.id/?m=1 awalnya suami aku kurang percaya, ternyata setelah kubuktikan bersama hasilnya Waooow memang luar biasa ..!!!

Post a Comment

Theme images by konradlew. Powered by Blogger.
SILA LAYARI
Youtube.com/brigedkibaranbendera untuk paparan video yang lain
PERINGATAN: Komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini adalah milik peribadi akaun laman sosial ini. Segala risiko akibat komentar yang disiarkan TIDAK menjadi tanggungjawab Brigedkibaranbendera. Komentar yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Popular Posts

© 2011 Briged Kibaran Bendera, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena