Tuesday 13 August 2013

Dulu Hadi Beria-ia "Negara Tanpa Pembangkang" ('Geng Kerajaang Perpaduang') , Kini Negara Perpaduan Versi Umno & PKR.. Pulak Dah!

Rabu, 14 Ogos 2013


"Negara Tanpa Pembangkang"
Selepas penat berkempen untuk pilihan raya kecil demi pilihan raya kecil pasca PRU 2008 lalu, akhbar Siasah menerbitkan satu laporan utama di muka depannya bertajuk "Negara Tanpa Pembangkang".

Ia adalah laporan kepada satu temuramah khas yang dibuat dengan Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang di bangunan Parlimen Malaysia.

Ketika itu, Abdul Hadi mencadangkan supaya dibentuk sebuah'kerajaan perpaduan'.

"Kerajaan ini adalah kerajaan tanpa pembangkang dan dibentuk dengan pembabitan semua parti politik yang ada dan bekerja untuk kepentingan negara.

"Beliau mencadangkan kerajaan perpaduan Habibie di Indonesia selepas kerajaan Suhartoe berjaya dijatuhkan, dijadikan contoh," lapor muka depan Siasah ketika itu.

Namun cadangan Abdul Hadi itu mendapat tentangan dari dalam PAS sendiri dan ia dilebelkan sebagai usaha untuk menyatukan PAS dan Umno atas nama kepentingan Melayu dan Islam.

Ia berdasarkan senario politik ketika itu yang memperlihatkan ada sesetengah pihak dalam kepimpinan PAS mahu membentuk kerajaan bersama antara Umno dan PAS. Namun kini pemimpin begini tidak ada lagi dalam PAS.

Namun begitu, sehingga kini, ada pihak dalam PAS terus memomokkan idea ini dan golongan yang menyokongnya dilebelkan sebagai 'geng kerajaang perpaduang'.

Ini kerana, ramai pemimpin PAS dari Terengganu dilebelkan sebagai pendokong idea ini.

Padahal, kenyataan Presiden PAS ketika itu jelas, kerajaan perpaduan ini hendaklah membabitkan semua pihak antara Barisan Nasional dan Pakatan Rakyat.

Kini slogan kerajaan perpaduan bergema lagi. Kali ini idea dan cadangannya dikatakan datang dari Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak.

Beliau menghantarkan mesej melalui wakilnya kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim. Semalam, Anwar melalui Asia Sentinel mengesahkan perkara ini.

Latar belakang kerajaan perpaduan kali ini agak berbeza. Ia berupa tawaran Najib kepada Anwar untuk membentuk kerajaan bersama dengan cara membawa Anwar dan penyokongnya ke dalam kerajaan.

Menurut pemimpin PKR, Najib menawarkan Anwar menjadi Timbalan Perdana Menteri di samping empat pemimpin kanan PKR akan menjadi menteri.

"Datuk Seri Anwar menolak cadangan ini kerana tidak mahu meninggalkan rakan-rakannya dalam Pakatan," kata Datuk Saifudin Nasution Ismail dalam satu pertemuan dengan The Malaysian Insider sebelum cuti hari raya lalu.

Menurut Saifudin, Najib cuba untuk bertemu Anwar dalam lawatan kedua-duanya ke Indonesia pertengahan Jun lalu, namun Anwar mengelaknya.

"Anwar sampai ke Indonesia beberapa hari sebelum Najib. Sepatutnya mereka berjumpa di lapangan terbang apabila Anwar mahu pulang ke Malaysia dan Najib baru tiba ke Indonesia.

"Namun KU (Ketua Umum, gelaran pemimpin PKR kepada Anwar), mengelak dengan memasuki kapal terbang awal 15 minit dari jadual," kata Saifudin.

Kenapa Najib perlukan kerajaan perpaduan dengan Anwar?

Bagi Asia Sentinel,"Ia adalah usaha Najib untuk membuka gelanggang baru melawan Mahathir, yang banyak membiarkan blogger kawalannya menyerang perdana menteri yang cedera itu."

Ringkasnya, Najib perlukan bantuan untuk mempertahankan kedudukannya dari terus diserang oleh Tun Dr Mahathir yang sentiasa tidak berpuashati dengan Perdana Menteri yang menggantikannya.

Sebelum ini Tun Abdullah menjadi mangsa. Kini giliran Najib pula. Jadi sebelum diserang lebih teruk, Najib boleh berkata, "Saya ada opsyen lain."

Apa pula kata orang ramai terhadap gagasan ini?

Ketika idea ini dibawa oleh Presiden PAS selepas pilihan raya umum 2008 lalu, sebahagian pemimpin PAS menolak idea ini.

Bagi mereka, ia umpama membawa ambulan untuk menyelamatkan kerajaan BN yang hampir mati. Ini kerana ketika itu ramai yakin kerajaan BN akan berjaya dijatuhkan dalam pilihan ke 13.

Namun kini, ada pula yang terfikir, apa salahnya ditubuhkan kerajaan perpaduan. Pilihan raya sudah kalah walaupun mendapat undi popular 52 peratus. Petisyen juga gagal dan disekat di tengah jalan.

"Baik kita berusaha dari dalam pula," kata seorang penerbit buku yang banyak menerbitkan buku pro Pakatan Rakyat di ibu negara.

Pihak yang terasa diserang 'agenda kerajaang perpaduang' dulu sudah tentu tidak senang dengan idea ini. Bagi mereka, kenapa ketika Abdul Hadi membawanya diserang tetapi bila Anwar Ibrahim pula terbabit, ia disokong pula.

Oleh kerana ia hanya baru berada di peringkat permulaan, masih terlalu awal untuk menentukan ke mana hala tuju kerajaan perpaduan Najib dan Anwar Ibrahim ini selepas gagalnya kerajaang perpaduang yang dibawa Abdul Hadi sebelum ini. ~the malaysian insider
Panassss..Boleh Kautim bro..Negara Perpaduan Versi Umno & PKR..??
Isu kerajaan perpaduan antara BN dan PKR muncul lagi. Kali ini ia disahkan sendiri oleh Anwar melalui wawancara dengan laman web, Asia Sentinel di mana Ketua Pembangkang itu mengakui bahawa usaha itu dimulakan oleh Najib sendiri. 

Namun demikian, Anwar memberitahu beliau menolak usaha itu melalui perantara sebelum ia sempat menjadi kenyataan. 

Sebelum ini, isu kerajaan perpaduan antara BN dan PKR juga muncul ketika kedua-dua pemimpin, Najib dan Anwar secara serentak berkunjung ke Indonesia di mana keduanya dilaporkan mengadakan pertemuan di sana yang diinisiatifkan oleh Naib Presiden Umno, Ahmad Zahid Hamidi. 

Bagaimanapun kedua-dua mereka kemudiannya menafikan ada mengadakan pertemuan itu. 

Usaha pembentukan kerajaan perpaduan ini juga dikatakan turut melibatkan bekas Naib Presiden Indonesia, Jusof Kalla melalui beberapa kunjungannya ke Kuala Lumpur untuk bertemu Najib dan Anwar. Kunjungan terbaru Jusof ke negara ini dilaporkan pada minggu lalu. 

Sebelum ini Jusof Kalla pernah menjadi orang tengah untuk menandatangai persefahaman untuk penyerahan kuasa secara aman sebaik keputusan pilihanraya lalu dan menerima apa saja keputusan rakyat. Bagaimanapun, persefahaman itu tidak ditandatangaini oleh Najib manakala Anwar pula kemudiannya enggan menerima sepenuhnya keputusan pilihanraya atas dakwaan pilihanraya itu tidak adil dan tidak bebas. 

Isu yang menjadi perbualan ramai sekarang ialah sejauh mana pembentukan kerajaan perpaduan ini bakal menjadi kenyataan? Najib dikatakan memulakan usaha itu tetapi setakat mana Anwar menolaknya? Apakah Anwar hanya menolaknya kali ini atau menolak selama-lamanya? 

Sebelum ini dilaporkan juga pembentukan kerajaan perpaduan ini turut melibatkan tawaran jawatan Timbalan Perdana Menteri kepada Anwar serta lima jawatan menteri kabinet kepada PKR. 

Soalnya, jika tawaran dibuat lagi selepas ini, apakah Anwar akan terus menolaknya? 

Kenapa pula Najib mahu membentuk kerajaan perpaduan dengan PKR dan bukannya dengan PAS? Mengapa Anwar lebih didambakan oleh Najib berbanding Haji Hadi Awang? 

Sekarang ini BN mempunyai 133 kerusi Parlimen. Jika ia bergabung dengan PKR yang mempunyai 30 kerusi Parlimen, kedudukan kerajaan perpaduan yang baru itu akan menjadi 163 kerusi, melebihi had majoriti dua pertiga. Kedudukan pembangkang pula akan menurun daripada 89 kerusi kepada 59 kerusi Parlimen. 

Tetapi sekiranya BN bergabung dengan PAS yang mempunyai 21 kerusi pula, kerajaan perpaduan BN dengan Pas akan menjadi 154 kerusi. Kedudukan ini juga mencapai tahap dua pertiga kerana had minima untuk membentuk dua pertiga hanyalah 148 kerusi sahaja. 

Sekiranya Najib ingin menguatkan kedudukan Melayu dan Islam, beliau seharusnya memilih PAS tetapi sehingga ini tidak terdengar ada tawaran pernah dibuat kepada parti Islam itu. Najib nampaknya lebih meminati PKR berbanding PAS. 

Menjelang kira-kira 100 hari selepas berakhirnya pilihanraya umum, kita sudah didedahkan dengan dua kali munculnya spekulasi mengenai hasrat Najib mahu membentuk kerajaan perpaduan antara BN dengan PKR. Dengan Anwar sendiri mengakui usaha itu dibuat oleh Najib, ia ternyata sukar disangkal kebenarannya. Najib pula masih berdiam diri sehingga kini. Lebih-lebih lagi kebelakangan ini, Najib dilihat tidak pernah menyentuh mengenai Anwar dan PKR dalam ucapan-ucapannya. Serangannya terhadap Anwar juga tidak kedengaran lagi. 

Hanya media pro Umno saja yang terus-menerus memainkan isu mengenai Anwar. Tetapi tentulah tidak semua perkara yang mahu dilakukan oleh Najib perlu diberitahunya kepada sesiapa terlebih dahulu. Barangkali ini merupakan usaha yang betul-betul rahsia yang mahu dilakukan oleh Perdana Menteri. 

Anwar dan PKR menjadi pilihan Najib untuk membentuk kerajaan perpaduan mungkin disebabkan beberapa faktor. Pertama, mungkin disebabkan sebahagian ahli PKR adalah bekas ahli Umno walaupun parti itu berbilang laum sifatnya. Membentuk kerajaan perpaduan bererti membawa mereka kembali ke pangkuan BN dan kerajaan. 

Keduanya, dengan kedudukan PRK yang berbilang kaum dan sebahagian Ahli Parlimennya juga daripada kam Cina dan India, Najib mengharapkan kelompongan yang ditinggalkan akibat banyak kerusi MCA, Gerakan dan MIC yang tewas dalam pilihanraya lalu, dapat ditampungnya. Keseimbangan kaum dalam kerajaan dapat diwujudkan kembali. 

Secara langsung kestabilan dalam kerajaan kembali kukuh dan ia juga selaras dengan jiwa 1Malaysia Najib sendiri. Ini merupakan antara sebab PKR lebih menjadi pilihan berbanding PAS. 

Ketiganya, PKR menjadi pilihan jelas menggambarkan kebimbangan Najib tentang masa depan BN dalam pilihanraya ke 14 nanti. Walaupun dalam pilihanraya lalu, BN menang 133 kerusi dengan Umno menang 88 kerusi daripadanya, ia belum merupakan jaminan yang kuat BN mampu terus bertahan dalam pilihanraya umum lima tahun lagi. 

Dengan kadar celik internet yang makin bertambah seiring dengan pembangunan bandar baru, penguasaan Umno di kawasan luar bandar dijangka semakin menurun manakala golongan yang kritikal terhadap kerajaan turut meningkat. Dijangkakan juga menjelang lima tahun akan datang terdapat kira-kira 5 juta pengundi baru di mana majoritinya diramalkan memang tidak memihak kepada BN. 

Cabaran inilah yang menjadikan Najib melihat berbaik-baik dengan PKR adalah jalan penyelesaian terbaik untuk mengekalkan kesinambungan kuasa BN dan dirinya di negara ini. Dengan bergabung dengan PKR yang mana selama ini Anwar menjadi tunjang kekuatan parti itu, kekuatan pembangkang juga dapat dikekang kerana jika hanya tinggal PAS dengan DAP saja yang menjadi cabaran BN, ia jauh lebih mudah untuk diuruskan. 

Salah satu kejayaan Anwar dalam memimpin Pakatan Rakyat ialah kejayaannya menyatupadukan PAS, DAP dan PKR dalam ikatan yang lebih kukuh dan boleh bertanding satu lawan satu dengan BN. Sekiranya PKR berjaya ditanggalkan daripada gabungan itu, PAS dan DAP bukan saja kurang kekuatannya, bahkan mungkin di sesetengah kerusi akan berlaku persaingan sesama sendiri antara PAS dan DAP sebagai calon pilihanraya sebagaimana yang kerap berlaku sebelum ini. 

Keempatnya, dengan membentuk kerajaan perpaduan bersama PKR, kedudukan Najib pastinya juga bertambah kukuh. Walaupun sebelum ini ketika Anwar menjadi Timbalan Perdana Menteri, Najib merupakan salah seorang penyokong kuat Anwar, kini sekiranya Anwar pula yang menjadi pendokong Najib, sudah tentulah Najib bertambah kukuh lagi. Pengaruh lain dalam Umno yang mahu menggugat kedudukannya seperti elemen Muhyiddin dan Mahathir akan dapat dineutralkan dengan adanya Anwar bersama-samanya dalam kerajaan. 

Walaupun sehingga ini pembentukan kerajaan perpaduan ini terlihat mustahil dan Anwar sendiri bertegas menolaknya, manakala sebahagian ahli serta pemimpin PKR juga menolaknya atas alasan penentangan terhadap Umno dan BN selama ini adalah berkaitan isu dasar seperti rasuah, penyelewengan, pembaziran, ketelusan dan sebagainya, tetapi seiring dengan perjalanan masa adalah tidak mustahil tawaran Najib kepada PKR akan muncul kembali. 

Sekali pelawaan ditolak, dua kali juga ditolak tetapi jika pinangan terus-menerus datang dengan tawaran yang semakin menarik, mungkin daripada lima jawatan kabinet bertambah kepada tujuh misalnya disamping jawatan lain dalam GLC misalnya, adalah tidak mustahil pembentukan kerajaan perpaduan ini akan menjadi kenyataan juga akhirnya. 

Lebih-lebih lagi, di samping Najib mempunyai masalahnya sendiri seperti gugatan Muhyiddin dan gangguan Mahathir dalam pentadbirannya, manakala Anwar juga ada masalah juga serta keinginan yang terpendam, tidak mustahil jika titik persamaan itu bertemu, akhirnya akan terbentuk pakatan yang menyaksikan kedua-duanya bersatu atas kepentingan "menang-menang". – shahbudindotcom.blogspot.com

0 comments:

Post a Comment

Theme images by konradlew. Powered by Blogger.
SILA LAYARI
Youtube.com/brigedkibaranbendera untuk paparan video yang lain
PERINGATAN: Komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini adalah milik peribadi akaun laman sosial ini. Segala risiko akibat komentar yang disiarkan TIDAK menjadi tanggungjawab Brigedkibaranbendera. Komentar yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Popular Posts

© 2011 Briged Kibaran Bendera, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena