Friday 30 August 2013

Lelaki Botak (Buta Sejarah?) Mengamuk Rampas Bendera Sang Saka Malaya...Hishamuddin: Malam Bersejarah (hari malapetaka?)

Sabtu, 31 Ogos 2013
Lelaki Botak Mengamuk Merampas Bendera 'Sang Saka Malaya' Di Dataran Merdeka!

Seorang lelaki Yang Tidak Dikenali Merampas Bendera 'Sang Saka' Di Dataran Merdeka Ketika Sambutan Malam Merdeka Malam Tadi.Perkara Itu Berlaku Ketika Sasterawan,A Samad Said Berucap.Sang Saka Adalah Bendera Yang Pernah Direkabentuk Khas Menerusi Tuntutan Parti Kebangsaan Melayu Malaya (PKMM) Sebelum Mencapai Kemerdekaan.Turut Hadir Dalam Majlis Tersebut Aktivis Politik,Hishamudin Rais,Aktivis Mahasiswa,Adam Adli Dan Safwan Anang

Untuk Maklumat Lanjut Sila Layari :
www.rakyatnews.my
 Hishamuddin: Malam Bersejarah (hari malapetaka?)
Aktivis Politik,Hishamuddin Rais Berkata Kemerdekaan yang dikecapi selama ini adalah pada tanggal 31 Ogos bukanlah hari kemerdekaan tetapi hari malapetaka.Beliau Juga menyeru Supaya Mengibarkan Bendera Sang Saka Malaya.beliau menambah,bendera jalur gemilang yang selalu dikibarkan adalah tipu ia sebenarnya dari pada Amerika dan bendera sang saka ada bendera sebenar.beliau menambah,sepatutnya bendera sang saka yang menjadi bendera kebangsaan apabila negara bebas dari United Malays National Organisation (UMNO)

Maklumat Lanjut Sila Layari :
www.rakyatnews.my

UMNO BENGONG SEJARAH!!! Bendera Sang Saka Malaya merupakan sebahagian dari sejarah negara.
Ketua pembangkang, Anwar Ibrahim hari ini mempertahankan tindakan beberapa pemuda yang mengibarkan Sang Saka Malaya dan bukan bendera kebangsaan, Jalur Gemilang, semasa malam ambang Kemerdekaan 30 Ogos lalu.

Ketua umum PKR itu juga berpendapat bahawa Sang Saka Malaya merupakan sebahagian dari sejarah negara. 

Pemimpin dari Barisan Nasional (BN) telah menuduh Pakatan Rakyat (PR) cuba untuk menukar bendera kebangsaan, Jalur Gemilang di mana PR menafikannya termasuk Anwar sendiri dalam satu mesej di Twitter beberapa hari lalu. 

“Sang Saka (Malaya), mengikut interpretasi anak muda, haruslah diperkenalkan kerana ini juga salah satu bendera yang diperkenalkan oleh pejuang-pejuang bangsa,” kata Anwar kepada wartawan sebentar tadi. 

“Apa salahnya generasi muda mengetahui tentang sejarah, tentang Sang Saka?” 

Beliau juga berkata bendera Umno juga nama asalnya ialah Sang Saka Bangsa. 

Seorang blogger telah mengaku mengibarkan bendera “alternatif” di Dataran Merdeka pada Khamis lalu, tetapi berkata niatnya mahu memperkenalkan kepada umum tentang sejarah negara. 

"Episod ini ada dalam sejarah negara ini, dan inilah bendera yang digunakan. Saya tidak rasa anak muda berhasrat menukar bendera Jalur Gemilang tetapi ia semata-mata untuk mengetengahkan suatu perkara penting dalam lipatan sejarah negara," katanya. 

Anwar turut mengumpamakan dengan bendera lama PAS yang menggunakan lambang bulan sabit dan bintang. 

Bagaimanapun, ekoran bantahan kerana hampir menyamai bendera kebangsaan, PAS menukarnya kepada bentuk bulan penuh berwarna putih dengan hijau sebagai warna dasarnya. 

Dalam nada serupa, sayap pemuda PKR, Angkatan Muda Keadilan (AMK) menafikan pihaknya ada kaitan dengan insiden mengibar bendera 'Sang Saka Malaya' yang didakwa bagi menggantikan Jalur Gemilang ketika Himpunan Janji Bersih Khamis lalu. 

Ketuanya, Shamsul Iskandar Mohd Akin berkata, apa yang berlaku adalah manifestasi jiwa anak muda yang celik sejarah negara. 

"Kami berpendapat apa yang berlaku cumalah manifestasi suara anak muda yang cerah fikiran dan tajam pengamatan sejarah negara," katanya pada sidang media di Ibu Pejabat PKR di sini hari ini. 

Beliau berkata demikian sebagai mengulas dakwaan bendera Sang Saka Malaya ini mempunyai hubungkait dengan AMK kerana bendera tersebut telah dicipta oleh Timbalan Penerangan AMK Malaysia, Najwan Halimi. 

"Apa yang dilakukan oleh Najwan adalah pada tahun 2007 lagi dan ia tidak ada kaitan dengan AMK. 

"Itu hanyalah pandangan peribadi beliau sebelum ini, malah sepanjang penglibatan beliau bersama AMK perkara tersebut tidak dibincangkan," sambungnya lagi. 

Sehubungan itu juga katanya, AMK tidak pernah bercadang untuk menukarkan Jalur Gemilang dengan Sang Saka Malaya malah bertegas ia akan terus kekal sebagai bendera rasmi negara ini. 

Menurutnya lagi, isu ini cuba diperbesarkan seolah-olah menjadi satu isu yang berpotensi mengancam keselamatan negara. 

Dalam pada itu, Shamsul juga mencabar Umno sekiranya eleman merah putih pada bendera 'Sang Saka' itu satu ancaman, maka Umno harus menukar lambang 'Sang Saka Bangsa' berkuatkuasa serta-merta. 

"Kita desak Umno menukarkan bendera mereka kerana jelas terbukti bahawa hanya Umno sahaja parti yang menggunakan elemen 'Sang Saka' selaku lambang rasminya sejak awal penubuhan sehingga ke hari ini," kata beliau. 

Beliau juga mengharapka, tindakan pihak berkuasa yang telah menubuhkan pasukan khas untuk menyiasat kejadian tersebut agar berlaku adil. 

"Kalau pihak polis ingin menyiasat berhubung 'Sang Saka' ataupun menghina gambar pemimpin ia perlu berlaku adil. 

"Mereka juga perlu menyiasat individu yang telah menghina gambar Menteri Besar Kelantan dan juga pemimpin DAP, hendak siasat biar siasat semuanya jangan berat sebelah," tegas beliau.
Posted by PASPB at 1:56 PM

BUKAN TUKAR BENDERA!!! Tapi tukar kerajaan zalim dan rasuah yang mendera rakyat

SUBANG JAYA – “Yang menjadi dasar Pakatan Rakyat (PR) bukanlah hendak tukar bendera tetapi mahu gantikan kerajaan Barisan Nasional (BN) kepada kerajaan pimpinan PR.” Demikian tegas Ketua Penerangan PKR Selangor, Shuhaimi Shafiei.

Beliau berkata demikian mengulas tindakan beberapa individu yang membawa ‘bendera baru’ kononnya tidak bersetuju dengan Jalur Gemilang sedia ada pada ambang Hari Merdeka di Dataran Merdeka malam kelmarin. 

Shuhaimi berkata, sekiranya wujud cadangan menukar bendera sedia ada, pihaknya adalah antara yang terawal akan menentang usaha itu. 

Katanya, memang tidak ada sebarang perbincangan berhubung dakwaan terbabit dan menegaskan ia perbuatan provokasi dilakukan pihak tertentu yang cuba menangguk di air keruh bagi mencemarkan imej kerajaan PR di mana-mana negeri. 
Posted by PASPB

1 comments:

Unknown said...

Admin tiada otak buta sejarah. Tulisan berbelit belit.

Post a Comment

Theme images by konradlew. Powered by Blogger.
SILA LAYARI
Youtube.com/brigedkibaranbendera untuk paparan video yang lain
PERINGATAN: Komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini adalah milik peribadi akaun laman sosial ini. Segala risiko akibat komentar yang disiarkan TIDAK menjadi tanggungjawab Brigedkibaranbendera. Komentar yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Popular Posts

© 2011 Briged Kibaran Bendera, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena