Friday, 3 May 2019

AYAT-AYAT GADUH TUN MAHATHIR! Projek RTS terganggu, tanah pusat dimiliki Sultan Johor & Kerajaan akan beli balik tanah Bkt Chagar [Video If Sultan bought the land, we will buy it back, says PM]

Sabtu, 4 Mei 2019

Projek RTS terganggu, tanah pusat dimiliki Sultan Johor


AYAT-AYAT GADUH TUN MAHATHIR

Perbalahan antara Tun Mahathir Mohamad dengan Sultan Johor nampaknya akan berterusan lagi.
Kali ini ia kelihatannya melibatkan sebidang tanah milik Sultan Johor di Bukit Cagar yang terlibat dalam rancangan pembinaan Sistem Transit Rapid atau RTS dari Johor Bahru ke Singapura.
Belum pun reda isu campurtangan Statut Rome dan perlantikan Menteri Besar serta dua Exco Johor baru-baru ini, kini meletus pula soal berkaitan tanah di Bukit Cagar ini.
Tanah berkenaan merupakan salah satu dari lima lot tanah di Bukit Chagar yang diterima Putrajaya dari kerajaan Johor pada 2012 sebagai sebahagian daripada perjanjian pertukaran tanah untuk membina Kompleks Kastam, Imigresen dan Kuarantin Johor Bahru (CIQ).
Bagaimanapun satu daripada lot tanah itu telah menjadi milik Sultan Johor yang dikatakan pemindahannya dilakukan sebelum PRU 2018 lalu.
Jika kerajaan ingin mendapatkan semula tanah seluas 4.5 hektar tersebut, bermakna Putrajaya perlu membayar RM495 juta untuknya.
Menurut laporan, tidak diketahui bagaimana tanah itu dipindahkan dan siapa yang bertanggungjawab mengenainya, sama ada Perdana Menteri atau Menteri Besar Johor ketika itu.
Jawapan Tun Mahathir berkenaan tanah tersebut yang diperlukan untuk pembinaan RTS bagaimanapun nampaknya akan mencetuskan perbalahan yang berterusan dengan Istana Johor.
Kata Tun Mahathir, kerajaan akan membeli balik tanah tersebut daripada Sultan Johor kiranya baginda telah membuat pembayaran untuk memilikinya sebelum ini.
“Tetapi jika ia belum dibayar, kerajaan tidak perlu membelinya kerana ia adalah milik kerajaan.
“Hanya sekiranya baginda sudah membayar, barulah kami perlu membelinya balik,” tegas Perdana Menteri.
Alamak….bisanya ayat-ayat Tun Mahathir kali ini?
Ini ayat gaduh atau ayat yang bertujuan untuk berunding dengan baik?
Adakah ini bermakna kerajaan akan mengambil balik tanah tersebut secara percuma begitu saja?
Wajar atau tidak Tun Mahathir mengeluarkan ayat sedemikian, sedang dari segi pemilikan tanah itu sudah menjadi milik Sultan Johor?
Apa agaknya reaksi Sultan Johor selepas ini? (Shahbudindotcom 03/05/2019)

PM: Jika sultan bayar, k'jaan beli balik tanah Bkt Chagar

Kerajaan akan membeli balik sebidang tanah di Bukit Chagar daripada Sultan Johor Sultan Ibrahim Sultan Iskandar sekiranya baginda telah membuat pembayaran, maklum Perdana Menteri Dr Mahathir Mohamad.
Bagaimanapun, katanya, jika ia belum dibayar maka tidak perlu untuk membeli tanah itu kembali kerana ia milik kerajaan.
Bercakap pada sidang akhbar selepas mempengerusikan Majlis Presiden PH, Mahathir berkata tanah itu diperlukan untuk rancangan Putrajaya bagi membina Sistem Transit Rapid (RTS) dari Johor Bahru ke Singapura.
"Sekiranya baginda telah membayarnya, kami perlu membelinya balik.
"Tetapi jika baginda belum membayarnya, kami tidak perlu membelinya kembali, tanah ini milik kerajaan," kata Mahathir.
Kajian semula RTS
Perdana menteri juga berkata kerajaan bersetuju untuk menjalankan kajian semula projek RTS selama enam bulan sebelum merumuskan keputusan akhir.
"Kita akan tuntut balik tanah itu. Kalau ada pengambilan mana-mana pihak mereka mestilah lalui proses sedia ada apabila tanah nak dimiliki oleh sesiapa.
"RTS kita setuju ambil masa enam bulan untuk kaji semula sama ada kita akan teruskan atau buat cadangan-cadangan lain," katanya lagi.
Mahathir berkata kerajaan belum menerima laporan rasmi mengenai isu tanah itu, termasuk sekiranya Sultan Johor telah membeli tanah yang mengaitkannya dengan "khabar angin" sebagaimana yang dilaporkan media.
Malaysiakini hari ini melaporkan plot tanah yang dikatakan sepatutnya dimiliki oleh kerajaan persekutuan itu kini di atas nama Sultan Johor Sultan Ibrahim Sultan Iskandar.
Sumber yang faham isu tersebut berkata, Jabatan Tanah dan Galian Johor mengetahui perkara pemilikan tanah ini pada 28 Januari lalu.
Tanah berkenaan merupakan salah satu dari lima lot di Bukit Chagar yang diterima Putrajaya dari kerajaan Johor pada 2012 sebagai sebahagian daripada perjanjian pertukaran tanah untuk membina Kompleks Kastam, Imigresen dan Kuarantin Johor Bahru (CIQ).

Tidak jelas tarikh atau cara sultan memperolehi tanah itu tetapi sumber percaya pemilikan untuk tanah seluas 4.5 hektar itu dipindahkan di bawah pentadbiran BN sebelum ini antara 2017 dan 2018.
Sumber juga berkata, ini bermakna Putrajaya perlu membayar pampasan RM495 juta untuk mendapatkan tanah yang sepatutnya dimilikinya.
Mahathir turut mengambil maklum cadangan RTS itu tidak akan banyak membantu masalah kesesakan lalu lintas yang menjadi isu antara Johor Bahru dan Singapura.
"Yang jelas RTS tidak selesaikan masalah hadapi antara trafik Singapura dan Malaysia," katanya.
Tanah yang menjadi pertikaian itu kini menjadi tempat meletak kereta.
Landasan tren RTS yang sepanjang 4km itu, dicadangkan untuk menghubungkan stesen Bukit Chagar di Johor Bahru dengan laluan RTS Stesen Woodlands North Station di Singapura melalui sebuah jambatan 25 meter melintasi Selat Johor.
Menteri Pengangkutan Anthony Loke menganggarkan projek ini akan menelan RM4 bilion, dan Putrajaya sedang mencari jalan untuk mengurangkan kos.
Mahathir turut berkata bahawa kerajaan pusat terbuka kepada sebarang alternatif murah berbanding RTS.
Malaysiakini.

0 comments:

Post a Comment

Theme images by konradlew. Powered by Blogger.
SILA LAYARI
Youtube.com/brigedkibaranbendera untuk paparan video yang lain
PERINGATAN: Komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini adalah milik peribadi akaun laman sosial ini. Segala risiko akibat komentar yang disiarkan TIDAK menjadi tanggungjawab Brigedkibaranbendera. Komentar yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Popular Posts

© 2011 Briged Kibaran Bendera, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena