Friday 15 March 2019

[Video Perbicaraan Najib terhenti KERANA NAJIB ‘HILANG’ KE TANDAS?] Adun DAP tarik balik kenyataan isu serangan Christchurch! Kebebasan bersuara mesti ada BATASNYA.

Jumaat, 16 Mac 2019
Imej mungkin mengandungi: 1 orang, teks
Lebih baik diam la YB.

Adun DAP tarik balik kenyataan isu serangan Christchurch

Nota editor: Chew Chong Sin telah menarik balik kenyataannya kerana "salah faham" yang diakibatkan daripadanya.
Seorang Adun DAP mendakwa pembunuhan beramai-ramai di dua masjid di Christchurch, New Zealand harus menjadi pengajaran kepada Malaysia mengenai perlunya mengekang gejala ekstremisme, sebelum menarik balik kenyataan tersebut.
Chew Chong Sin dalam kenyataan awalnya menyatakan kebimbangan mengenai kerjasama Umno dan PAS yang didakwa menimbulkan naratif berkisar mengenai isu kaum dan agama.
"Persepakatan Umno dan PAS serta minat mereka terhadap kaum dan agama adalah tidak bertanggungjawab sama sekali.
"Ia tidak memberi manfaat dalam pembinaan Malaysia baru yang boleh diambil kesempatan oleh kumpulan pengganas asing.." katanya dalam satu kenyataan.
Tarik balik kenyataan
Dalam kenyataan tersebut Chew turut berkata kerajaan mengusir enam warga Mesir dan seorang rakyat Tunisia yang disyaki ada hubung kait dengan kumpulan militan Islam.
Sambil menggesa pihak polis memperketatkan pengawasan, Adun Mengkibol itu berkata siasatan mendapati warga asing berkenaan cuba menjadikan Malaysia sebagai lokasi selamat.
"Mereka menyelinap masuk ke negara kita menggunakan pasport palsu, berkahwin dengan penduduk tempatan, (memohon dengan alasan) untuk menyambung pengajian atau menjalankan perniagaan di sini," katanya.
Bagaimanapun, Chew kemudian menarik balik kenyataan itu atas alasan bahawa ia telah menyebabkan "salah faham".
"Hasrat asal kenyataan akhbar saya adalah untuk menyatakan kebimbangan tentang ekstremisme agama di negara ini, tetapi ia mengakibatkan salah faham, saya sangat menyesal dan menarik balik kenyataan saya," katanya kepada Malaysiakini.
Sejak pilihan raya umum lalu, perhatian tertumpu kepada isu mengenai kaum dan agama apabila Umno dan PAS mendakwa Pakatan Harapan (PH) gagal melindungi kepentingan kaum Melayu dan Islam di negara ini.
Mereka menuding DAP sebagai kuasa dominan dalam PH meskipun parti itu berulang kali menafikannya.
Doa buat mangsa
Dalam perkembangan berkaitan, setiausaha agung DAP Lim Guan Eng mengutuk insiden serangan di Christchurch yang disifatkan sebagai jenayah kemanusiaan.
"Tiada agama yang membenarkan keganasan terhadap orang yang tidak bersalah, dan kejadian ini adalah bertentangan dengan ajaran semua agama.
"DAP berharap agar keluarga-keluarga mangsa dan masyarakat Christchurch akan dapat melalui peristiwa jenayah yang tragik ini dengan penuh kesabaran dan rasa belas kasihan terhadap mangsa-mangsa kejadian," jelasnya.
Lim berkata DAP juga berharap agar rakyat Malaysia yang tercedera dalam serangan itu selamat dan segera sembuh.
"Doa dan harapan kami agar rakyat Malaysia dan masyarakat di Christchurch yang terperangkap dalam serangan ini kekal selamat," kata Lim.
Malaysiakini.

KEBEBASAN BERSUARA MESTI ADA BATASNYA

Entah kenapa, kebebasan bersuara di negara kita kebelakangan ini bagai berlaku dengan bebas dan sebebas-bebasnya.
Semua orang seolah-olahnya boleh berkata apa saja dan kepada sesiapa saja serta dengan bahasa apa sekali pun.
Yang lebih buruk, kata-kata kasar dan kesat itu tidak saja ditujukan kepada mereka yang berbeza pendirian atau terhadap pemimpin yang dimusuhi, tetapi juga berkaitan agama dan kemuliaan Nabi Muhammad SAW sebagai Rasulullah.
Tidakkah ini sebenarnya sesuatu yang amat buruk dalam konteks negara berbilang kaum dan agama seperti Malaysia?
Bagaimanapun, adalah dipuji kerana penghinaan berkaitan agama dan kemuliaan Rasulullah ini sudah mula diambil tindakan tegas oleh kerajaan. Inilah yang rakyat mahukan sebenarnya.
Jika penghinaan kepada sesuatu agama dibiarkan, ia tentu saja akan mengundang tindak-balas yang akhirnya semua agama akan terdedah kepada penghinaan.
Tidak mustahil nanti, bukan saja rusuhan boleh berlaku, bahkan perang pun adalah kebarangkalian sekali.
Sebab itu, pencegahan awal mesti dilakukan. Tetapi bagaimana dengan penghinaan lain seperti kepada pemimpin negara?
Kita bukan saja tersentap apabila budak-budak bingai atau separuh masak menggelar pemimpin negara, termasuk Perdana Menteri, dengan panggilan keji, kesat dan tidak sepatutnya, kadangkala orang tua-tua pun terbawa sama dengan suka memanggil pemimpin yang tidak disukai atau dimusuhinya dengan gelaran yang lebih kurang sama juga.
Ada juga yang kerana marahkan seorang menteri, sampai berkata mahu mencurahkan asid ke mukanya.
Apa sudah jadi dengan budi bahasa di kalangan rakyat kita sebenarnya?
Lebih buruk lagi, pemimpin negara pun selalu terbawa-bawa dengan amalan yang sama.
Dulu, ada pemimpin negara pernah mengeluarkan perkataan bangang, haramjadah dan sebagainya, kini pun nampaknya tidak jauh bezanya.
Hari ini ada seorang menteri yang aoabila ditanya mengenai penyelewengan AP atau permit import kereta, dengan sedikit marah berkata, jika diberikan bukti mengenainya, beliau mahu mengetuk kepala mereka yang melakukannya.
Adakah seorang menteri wajar berbahasa seperti mat rempit berbual di tepi-tepi jalan ketika mengulas sesuatu perkara?
Walaupun Tun Mahathir Mohamad pernah mengatakan menteri-menteri di bawah pentadbirannya adalah mentah-mentah belaka dan tiada pengalaman, hakikatnya mereka bukanlah budak-budak remaja lagi.
Dengan kedudukan mereka yang sudah berusia, ada keluarga, berpendidikan lagi, di mana logiknya jika mereka masih suka berbahasa kasar, kurang hemah dan tiada budi bahasa?
Bagaimana agaknya budi bahasa mereka di rumah ketika berbual dengan keluarga, ibu bapa, adik-beradik dan anak sendiri?
Dalam hal ini, selain pemimpin sendiri perlu menunjukkan teladan yang baik dengan berbahasa selaku manusia yang bertamadun, terutamanya di dalam televisyen atau di depan wartawan, kerajaan sendiri harus ada ketegasan tanpa kompromi mengenainya.
Kebebasan bersuara bukanlah bermakna seseorang itu bebas bercakap apa saja dan kepada sesiapa juga. Kebebasan mesti ditunjangi sama dengan perasaan hormat serta budi bahasa.
Sebab itu, apabila mengkritik mereka yang berjawatan atau lebih tua atau kerana ingin menegur Perdana Menteri misalnya, sudah tentu ada adab-adab yang perlu dipatuhi.
Jika diredah begitu saja dan digunakan bahasa yang kesat, berbentuk makian atau carutan, apakah bezanya orang itu sebagai manusia dengan haiwan yang bebas tanpa kawalan di hutan-hutan?
Kerajaan tidak harus bertangguh atau gentar melaksanakan undang-undang terhadap mereka yang berkelakuan keji itu.
Kita ada banyak peruntukan undang-undang untuk menangani dan memberi pengajaran kepada rakyat berhubung amalan tidak sihat yang semakin berleluasa itu.
Lagi dilewat tindakan diambil, lagi gejala itu akan tambah berleluasa. Tindakan tegas sekurang-kurangnya akan menimbulkan ketakutan untuk mereka yang lain daripada turut sama melakukannya di masa-masa akan datang.
Rakyat pasti akan menyokong kerajaan dalam hal ini. Bagaimana sekali pun bencinya kita kepada seseorang pemimpin, majoriti rakyat lebih benci jika bahasa yang kesat, keji, memaki atau mencarut digunakan terhadap pemimpin berkenaan.
Pemimpin yang dibenci atau tidak disukai boleh ditolak dalam pilihanraya, tetapi bukan boleh sesuka hati dicaci, dimaki atau dicarut begitu saja. (Shahbudindotcom 15/03/2019)

0 comments:

Post a Comment

Theme images by konradlew. Powered by Blogger.
SILA LAYARI
Youtube.com/brigedkibaranbendera untuk paparan video yang lain
PERINGATAN: Komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini adalah milik peribadi akaun laman sosial ini. Segala risiko akibat komentar yang disiarkan TIDAK menjadi tanggungjawab Brigedkibaranbendera. Komentar yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri.

Popular Posts

© 2011 Briged Kibaran Bendera, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena